30 Mayıs 2014 Cuma

Kayip antik sehirler...

Atlantis ya da El Dorado gibi sehirler hep efsane olarak kalacaklar. Fakat, tarih sayfalarinda olan yeni kesfedilen kayip sehirler bizi büyüklükleri ve ihtisamlari ile büyülüyorlar. Iste, bulunan kayip sehirler ;


Babil ;

Babil


Babil, dünyanin mimari açidan harikalarindan kabul edilir. Babil’in efsanevi asma bahçeleri ve kuleleri hala tasvir edilir ve anlatilir. Bu antik sehir bugün Irak topraklarindadir. Sehrin kalintilari 21. Yüzyilin basinda toprak altindan çikan sulama sisteminin parçalari ile bulunabilmistir.


Great Zimbabwe ;

Great Zimbabwe


Saba kraliçesinin baskenti olan bu sehir, Zimbabve Kralliginin baskenti olan sehirdir. Shona Bantu uygarligi tarafindan insa edilmistir. Ortaçagda önemli bir ticaret merkezi olmustur. Su anda harabeleri kalan sehir kayip sehirler arasindaydi.


Kartaca ;

Kartaca


Kartaca, bugünkü Tunus’ta bulunan Akdeniz Bölgesinin en büyük ticaret sehirlerindendir. Sehir, yüzyillar boyunca denizlere hakim olmustur. Siyaseti ile çok taninan sehir en iyi yönetime sahip sehir olarak da kabul edilir.


Machu Picchu ;

Machu Piccu


1911 yilinda Amerikan tarihçi Hiram Bingham tarafindan tesadüfen bulunan sehir, Inka uygarliginin en büyük simgesidir. Sehir daglarin zirvesine yapilmistir. Bu tarihe kadar bulunamadigindan tamamen el degmemis ve bozulmamistir. Kültürel açidan paha biçilmez degeri vardir.


Memphis ;

Memphis


Tarihin belki de en büyük sehirlerinden olan Memphis, Eski krallik döneminde Misir’in baskenti olmustur. Ptah’in Büyük tapinagi, Saqqara Nekropolü ve firavunlarin Kraliyet Saray kalintilari geçmisten günümüze kalan kanitlardir. Dünya Kültür Mirasi listesinde olan bu sehir, Giza’da Pirmatit kompleksi ile bir aradadir.


Mesa Verde ;

Mesa Verde


Mesa Verde, dünyanin en iyi korunmus yüksekte olan sehirlerindendir. 1874 yilinda bulunan Mesa Verde sehri, magaralarin kapatilmasi ve kireçtasi ile yapilmistir. Zamaninda burada 150 kisilik bir yasam oldugu bilinmektedir. Amerika’nin en eski yerlesim alanlarindandir.


Mohenco-daro ;

Mohenco


MÖ. 2.600 yilinda insa edilen sehir, Indus uygarliginin büyük yerlesim alanidir. Hint yarim adasinin üstünde kentlesmenin ilk örneklerindendir. Sehrin, Girit, Mezopotamya ve Misir uygarliklari ile benzerligi dikkat çekicidir.


Petra ;

Petra


Ürdün’de bulunan antik sehir 1812 yilinda kayalarin arasinda bulunmustur. 1985 yilinda Dünya Mirasi ilan edilmistir. Ürdün’ün dünyaya armagan ettigi bu kayip sehir, bulundugu tarihe kadar dünya tarafindan bilinmemekteydi.


Pompeii ;

Pompeii


Napoli yakininda olan bu Roma antik kenti, MS:79 yilinda Vezüv yanardaginin patlamasi ile küller altina gömülmüstür. Sonralari bulunan sehir, Dünya Mirasidir. Pompeii kalintilarinda harika evler, agoralar ve taslasmis cesetler vardir.


Tikal ;

Tikal


Maya kentlerinin en büyügü olan sehir askeri, ekonomik ve siyasi olarak bölgeye hakimdi. MS.200-900 arasinda sehrin en gelismis dönemleri oldugu düsünülüyor. Bugün tapinaklari hala orman örtüsünün üstünde yükselmektedir.


Truva ;

Troy

Vijayanagara


Hindistan’da tarihin en büyük ve güçlü kralliginin baskenti olmustur. 1565 yilinda istilaci bir ordu tarafindan yerle bir edilmistir. Kalintilari bugün Dünya Mirasi listesindedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder